Meest gestelde vragen – Tandartspraktijk Diepenveen – Diepenveen

Meest gestelde vragen

Meest gestelde vragen

Als u uw gebit goed wilt verzorgen en ook op latere leeftijd een sterk gebit wilt behouden is goed onderhoud erg belangrijk. Het team van Tandartspraktijk Diepenveen kan u daarbij helpen en beantwoordt graag uw vragen over gebitsverzorging en behandelingen in onze praktijk. Op deze pagina staan een aantal veel gestelde vragen, maar u kunt  uw vraag ook sturen naar info@tandartspraktijkdiepenveen.nl

Hoe vaak per jaar moet ik voor controle komen?

Het meest effectief is een controle eens per half jaar. Indien u een sterk gebit en een goede mondhygiëne heeft, kan besloten worden om over te gaan naar één controle per jaar.

Als ik in het weekend of ’s avonds klachten krijg, bij wie kan ik dan terecht?

Raadpleeg ons antwoordapparaat of kijk op de site bij spoed- weekenddienst.

Vanaf welke leeftijd neem ik mijn kind mee naar de tandarts?

Wij adviseren u om uw kinderen mee te nemen als u zelf voor controle langs komt, zodat ze vertrouwd kunnen raken met de omgeving. Wij willen kinderen vanaf drie jaar controleren en onze ervaring is dat dit dankzij de gewenning zonder problemen verloopt.

Moet elk kind naar de orthodontist?

Nee. De noodzaak voor een orthodontische behandeling hangt af van de stand van tanden en kaken. Het tijdstip van behandeling hangt af van de fase van de gebitsontwikkeling. Wij beoordelen tijdens de controles de noodzaak voor een orthodontische behandeling en het tijdstip van verwijzen.

Is roken schadelijk voor het gebit?

Ja. Het is wetenschappelijk aangetoond dat roken leidt tot tandvleesproblemen. Dit houdt in dat de kwaliteit van uw gebit door verlies aan houvast achteruit gaat. Ook is er een verhoogde kans op kwaadaardige slijmvliesafwijkingen in de mondholte. Roken komt de kleur van uw tanden niet ten goede.

Wanneer krijgt mijn kind zijn blijvende gebit?

Rond 6 maanden komen de eerste melktandjes door en bij 2,5 jaar is het melkgebit van 20 tanden en kiezen compleet. De eerste kiezen van het volwassen gebit komen rond de leeftijd van 6 jaar door. De wisseling van tanden en kiezen begint officieel pas op het moment dat de snijtanden uitvallen. Het volwassen gebit telt bij ±12 jaar 28 tanden en kiezen. Als je alle verstandskiezen meerekent, kan een gebit tussen het 18e en 21e levensjaar 32 tanden en kiezen bevatten.

Moet ik een tandartsverzekering afsluiten of is dat niet nodig?

Kijk voor meer informatie op onze pagina ‘Verzekering en Betalingen‘.